петак, 8. август 2008.


"Demain, des l'aube, a l'heure ou blanchit la campagne, je partirai...
Vois-tu, je sais que tu m'attends.
J'irai par la foret, j'irai par la montagne, je ne puis demeurer loin de toi plus longtemps..."

1 коментар:

Milica је рекао...

Zasto cutati o MOBINGU?
Termin je i kod nas već ušao nepreveden u leksiku ali ne i u zakon - mobing, nastaje kada grupa iz raznih razloga, nastoji da ponizi, razvali ili psihički dezintegriše jedniku, koja veoma brzo, našavši se u nevoljnoj izolaciji počinje da trpi i određene psihičke, profesionalne, emotivne i ine probleme.

Šta je mobing?

Mobing je teoretski i praktično emocionalni teror grupe nad jedinkom. Ovakav vid nasilja najčešće se sreće u profesionalnom okruženju i svakoj drugoj situaciji u kojoj postoji osećaj pripadnosti grupi - čopornost - političkoj, interesnoj, kastinskoj, široj socijalnoj, i po pravilu se reperkutuje na sve aspekte ovako ugrožene jedinke.

U situacijama kada je osoba žrtva mobinga, ona tada gubi svaki javni integirtet i ličnu stabilnost i postaje objekat silovanja gomile koja potom silovanje obavlja i ne razmišljajući o poreklu jasno osećajućeg animoziteta prema svojoj žrtvi, izražavajući svoju animozitetnu i pokretljivu aktivnost prema svakom obliku socijalnog ispoljavanja svoje žrtve.

Kako nastaje

Da bi bilo mobinga, mora biti grupe i osećaja pripadnosti grupi. Mobing se retko dešava u brojno malim socijalnim grupacijama, a čine ga pripadnici svih većih grupa bez obzira na obrazovni, profesionalno-stručni ili bilo koji drugi profil.

Mobing započinje jedan pripadnik grupe, po pravilu onaj koji ima najviše prethodno potvrđenog integriteta - u okviru zamišljene ili potrebne grupe koja postoji ili je u formiranju - koji će mu garantovati zavodljivost početne ideje a u situaciji u kojoj se taj pripadnik grupe oseća iz nekog svog ličnog razloga ugrožen od strane svoje buduće žrtve. Tako ničim objektivno definisana žrtva - ugrožena jedinka - postaje dželat svojoj izabranoj i kasnije javno ili tajno giljotiniranoj žrtvi.

Faktor vreme

Mobing je neophodno održavati u životu u pravilnim vremenskim intervalima, da bi on imao željenog razornog efekta na žrtvu: ili se pojavljuje veoma frekventno (više izvora kroz sve raspoložive posrednike u kratkom vremenu) prihvata, ponavlja i koristi jednu te istu konstrukciju koja doprinosi sve gorem statusu žrtve ili u dužem vremenskom periodu (konstantno podgrevanje jedne te iste ideje) onoliko dugom koliko je potrebno da žrtva više ne pokazuje nikakve znake volje za opstankom.

Za mobing je takođe dovoljna i potrebna samo jedna jedinka koja će istrajati u razaranju svoje žrtve, čak i onda kada grupa posustane ili se zabavi drugim stvarima. Ona će tada, takođe u pravilnim vremenskim intervarilma a svakako u pravilnosti određenoj potrebitoj situaciji, nastaviti svoju produkciju terora nad žrtvom. Čak i ako samo jedan dželat nastavi svoju aktivnost, opresija nad žrtvom nastavlja da deluje, pa i tada kada to grupi više nije atraktivno.

Žrtve

Ako biste pomislili da žrtva mobinga morabiti neki jadničak koji trpi gnev gomile, ljuto se varate: žrtve mobinga su po pravilu veoma snažne, intelignetne, visoko obrazovane i neobično privlačne osobe koje svojim osobinama prete da ugroze grupu, odnosno, manje vredne pretendente na vođe grupe.

Paradoksalno, ali žrtva mobinga je po svemu kvalitetniji genetski materijal od svojih dželata, i to je ono što je čini prvo potencijalnom a onda i stvarnom žrtvom terora.
preuzeto sa [url=null]http://www.facebook.com/ext/share.php?sid=103963703114&h=qP8TA&u=KC7yB&ref=nf[/url]